Republikansk valgseier løftet amerikanske aksjer

Globale aksjer steg i november, hovedsakelig drevet av oppgang i USA etter Trumps valgseier og forventninger om ekspansiv finanspolitikk, mens aksjemarkedene i andre regioner utviklet seg svakere.

For november sett under ett steg amerikanske S&P 500 med 5,9 prosent målt i USD, europeiske Stoxx 600 endte opp 1,2 prosent målt i EUR, og den nordiske VINX falt 2,8 prosent målt i NOK. Her hjemme endte Oslo Børs opp 1,6 prosent (OSEBX).

“Red sweep”

Donald Trump og Republikanerne sikret kontroll over både Representantenes hus og Senatet etter det amerikanske valget, – en såkalt «red sweep». Med dette har Trump fått en sterk plattform til å gjennomføre sin økonomiske politikk, som forventes å inkludere betydelige skattekutt og økt offentlig forbruk. Videre er det ventet at tollsatser vil øke og at «America First»-politikken fra første presidentperiode vil bli videreført, og fokuset på proteksjonisme og handelskriger vil eskalere. På kort sikt ventes det at den økonomiske politikken vil være stimulerende, men med en risiko at det vil føre til inflasjon og høyere renter på sikt. Strengere immigrasjonspolitikk kan svekke tilgang på billig arbeidskraft, og ekspansiv finanspolitikk med den nå rekordlave arbeidsledigheten kan tvinge pengepolitikken til å måtte forbli stram over lengre tid.

Europa

Valgseieren ga en umiddelbar positiv reaksjon i det amerikanske aksjemarkedet, som steg betydelig, mens europeiske markeder falt. Divergensen mellom regionene var spesielt tydelig, med en forskjell på nesten 10 prosentpoeng i felles valuta mellom USA og Eurosonen. Den positive utviklingen i USA er knyttet til forventningene om skattekutt og proteksjonistiske tiltak som favoriserer amerikanske selskaper, mens Europa frykter effekten av økte tollsatser og svekket handel. På globalt nivå steg MSCI World-indeksen med nesten 5 prosent i november, men det gjenstår å se hvordan markedene tilpasser seg den nye politiske virkeligheten.

Stimulanser fra Kina

I september, da meningsmålinger indikerte at Trump lå an til å vinne valget, svarte Kina med å lansere nye stimulipakker for å styrke sin innenlandske økonomi. Tiltakene var rettet mot å dempe effektene av handelskrig og tariffer fra USA ved å stimulere innenlands konsum. I motsetning til tidligere stimuliforsøk er disse tiltakene mer omfattende og detaljerte, selv om effekten hittil har vært begrenset. Samlet reduseres risikoen for en økonomisk nedtur i Kina, men oppgangen ventes å bli langsom og begrenset, snarere enn kraftig og rask.

Veien videre …

Valget i USA og en «red sweep» har skapt optimisme i amerikanske markeder, mens globale aksjer målt ved MSCI World steg med nesten 5 prosent i november. Divergensen mellom USA og andre regioner, særlig Europa, har blitt tydeligere. Tollpolitikk og ekspansiv finanspolitikk i USA kan gi kortsiktig vekst, men også økt inflasjonspress og høyere renter. Samtidig fortsetter Kina å dempe risikoene med stimuli-tiltak som støtter innenlandsk vekst. Med sterke selskapsinntjeninger virker aksjer fortsatt som et attraktivt alternativ for langsiktig sparing.