En følelse av déjà vu
01.08.2019
Juli endte med oppgang for mange børser verden over. Nok en gang var det Brexit, handelskrigen mellom USA og Kina, samt selskapenes kvartalsrapportering som stjal overskriftene.
For måneden sett under ett steg amerikanske S&P 500 1,4 prosent målt i USD, europeiske Stoxx 600 hevet seg 0,3 prosent målt i EUR, mens nordiske VINX endte ned 0,2 prosent målt i NOK. Her hjemme falt Oslo Børs 0,6 prosent (OSEBX). Resultatsesongen for andre kvartal er godt i gang. I USA er bildet relativt bra, dog etter kraftig nedjusterte forventninger i forkant. I Europa er også helhetsinntrykket ganske bra, men kursutslagene har vært store ved rapportering.
Handelskrig og Brexit
Etter at Donald Trump og hans kinesiske kollega Xi Jinping hadde et kort møte i Osaka for en måned siden, møttes partene til nye forhandlinger i Shanghai tirsdag 30. juli. En snarlig løsning virker fortsatt lite sannsynlig, og retorikken er stadig krass. Samtidig virker den kinesiske økonomien å stå godt imot handelskrigen. Den amerikanske økonomien toger også videre, med relativt sterke makrotall og en fortsatt sterk USD.
I Storbritannia har frykten for en hard Brexit økt etter at Boris Johnson tok over som statsminister i juli. Johnson har startet sitt oppdrag med å avvise samtaler med EU-ledere, med mindre de åpner for å fremforhandle en ny skilsmisseavtale. Markedet har svart med å sende verdien av de britiske pundet kraftig ned.
Økte forventninger til sentralbankene
Forrige måned brakte ellers med seg økte forventninger til rentekutt og stimuli fra sentralbankene i Europa og USA. Dette ga ytterligere fall i lange renter, spesielt i Europa. Det er også fortsatt høye forventninger til stimuli i Kina. Siste dag i juli innfridde den amerikanske sentralbanken forventningene, med et rentekutt på 0,25 prosent.
I juli ble det også kjent at sjefen for det internasjonale pengefondet IMF, franske Christine Lagarde, blir ny president i den europeiske sentralbanken (ECB). Hun overtar jobben 1. november etter Mario Draghi, og arver en nærmest tom ammunisjonskasse i kampen mot lav vekst og lav inflasjon. Like fullt henger forventningene om både rentekutt og såkalte kvantitative lettelser (QE) over sentralbanken.
Veien videre …
Fortsatt inntjeningsvekst i selskapene, kombinert med lave renter og mangel på reelle investeringsalternativer, taler stadig til fordel for aksjer.
"My chances of being PM are about as good as the chances of finding Elvis on Mars, or my being reincarnated as an olive"
Boris Johnson