Rask innhenting etter børsfall
06.09.2024
Markedsuro preget begynnelsen av august, men til tross for den høye volatiliteten viste de fleste indeksene en positiv utvikling ved månedsslutt.
For juli sett under ett steg amerikanske S&P 500 med 2,4 prosent målt i USD, europeiske Stoxx 600 endte opp 1,6 prosent målt i EUR, og den nordiske VINX steg 0,7 prosent målt i NOK. Her hjemme endte Oslo Børs ned 1,4 prosent (OSEBX).
Børsras i Tokyo
I begynnelsen av august opplevde markedene betydelig uro etter svakere enn forventede arbeidsmarkedstall og et skuffende ISM-industribarometer fra USA, noe som førte til ytterligere rentefall. Samtidig annonserte den japanske sentralbanken en planlagt renteøkning, noe som styrket den japanske yenen kraftig.
Dette utløste et globalt børsfall, drevet av investorer som måtte avvikle posisjoner finansiert av lave japanske renter. De svake makrotallene forsterket frykten for en mulig resesjon. Som et resultat av disse hendelsene falt Nikkei 225 i Tokyo med hele 12,4 % på én enkelt dag. Børsfallet preget markedene rundt om i verden, og særlig den teknologitunge Nasdaq indeksen.
Fokus på svakere arbeidsmarked
Etter den urolige starten på august, skiftet fokus merkbart mot pengepolitikken. På den årlige sammenkomsten for sentralbanker i Jackson Hole i slutten av måneden, signaliserte den amerikanske sentralbanken (Fed) under ledelse av Jerome Powell en endring i pengepolitikken.
Fra å ha fokusert på å bekjempe høy inflasjon, skifter Fed nå oppmerksomheten mot et svakere arbeidsmarked. Inflasjonen i USA har falt betydelig, fra over 9 prosent i juni 2022 til i underkant av 3 prosent, mens sysselsettingsveksten har avtatt og arbeidsledigheten har steget fra rekordlave nivåer.
Forventinger om rentekutt
Denne endringen har ført til en økt forventning om rentekutt fra Fed, med markedsprisingen som nå indikerer nesten fire kutt ut året. Til tross for dette skiftet i pengepolitikken, viser de økonomiske dataene få klare tegn på en umiddelbar resesjon, og noen økonomer argumenterer for at "this time is different" – at vi kan stå overfor en mer stabil, men langsommere økonomisk vekstperiode, i stedet for en typisk syklisk nedtur.
Veien videre ...
Etter en turbulent start på august har aksjemarkedene hentet seg inn igjen, drevet av forventninger om lavere renter og positive økonomiske rapporter mot slutten av måneden. Valget i USA er en av flere faktorer som vil prege markedene fremover.
Selv om usikkerheten er høy, fortsetter selskapsinntjeningen å være sterk, og flere makrotall heller mot en myk landing. Det taler for aksjer som et fortsatt attraktivt alternativ for langsiktig sparing.