Tollkrig og europeisk forsvarsboom

Svakere makrodata og politisk usikkerhet sendte amerikanske aksjer ned, mens europeiske aksjer ble løftet av nye forsvarspakker.

For måneden sett under ett falt amerikanske S&P 500 med 1,3 prosent målt i USD, mens europeiske Stoxx 600 endte opp 3,4 prosent målt i EUR, og den nordiske VINX steg 3,1 prosent målt i NOK. Her hjemme ble Oslo Børs tynget av fallende oljepris og falt 1,3 prosent (OSEBX).

Konsumenttillit i USA

Etter to år med oppjusterte vekstutsikter har det kommet svakere makrotall i USA. Spesielt konsumenttilliten har falt de siste to månedene til nedre del av intervallet fra de siste to årene. Selv om det ikke er en direkte kobling mellom tillit og konsum, har sammenhengen vært tydelig over tid. Privat konsum utgjør omtrent 70 % av BNP i USA, og den videre utviklingen blir avgjørende. Foreløpig er ikke konsensusprognosene nedjustert, men det kan skje dersom denne trenden fortsetter. Samtidig er investeringsveksten allerede revidert ned, drevet av økt geopolitisk usikkerhet og tolltrusler. Lavere offentlig pengebruk gjennom effektiviseringsprogrammet “D.O.G.E.” kan også bidra til lavere vekstimpulser i en sårbar periode.

Tolltiltak fra USA

Etter en måned med usikkerhet rundt nye tolltiltak har USA nå delvis trukket tilbake sin tidligere trussel om 25 % toll på import fra Canada og Mexico. Den siste utviklingen innebærer at varer som overholder reglene i USMCA-avtalen vil få én måneds utsettelse, med mulighet for videre fritak dersom tiltak mot fentanyl-handel oppfylles. Dette markerer en skarp vending i Trumps handelspolitikk og kan være et signal om at harde tiltak først og fremst brukes som forhandlingskort. Samtidig opprettholdes planene om 25 % toll mot EU fra april og ytterligere 10 % toll mot Kina.

Forsvarsopprustning i Europa

Den mislykkede mineralavtalen mellom USA og Ukraina har skapt usikkerhet rundt forholdet mellom USA og dets europeiske allierte. Europa ser nå ut til å trappe opp forsvarsbudsjettene betydelig, noe de har økonomisk handlingsrom til sammenlignet med USA. Samtidig har Trumps tilbakeholdenhet i Ukraina-konflikten, kombinert med en mer transaksjonell tilnærming til NATO, økt bekymringen i Europa. Dette kan føre til større uavhengighet i europeisk forsvarsstrategi og en mer fremtredende rolle for EU i geopolitikken. Foruten å løfte europeiske forsvarsaksjer, ble dette jevnt over positivt mottatt i de europeiske aksjemarkedene. Økt offentlig pengebruk spesielt ved nye forsvarspakker i Tyskland ventes å sette fart på investeringer i industri og infrastruktur, og skaper også forventinger om en mer næringsvennlig politikk.

Veien videre …

Usikkerheten har blitt ekstremt stor, og pessimismen knyttet til utviklingen i amerikanske aksjer har blitt større enn på flere år. Uttalelser fra Trump og svakere makrodata har klart bidratt til sprekker i historien om amerikansk eksepsjonalisme. Samtidig holdes selskapsinntjeningen fortsatt oppe, og amerikanske selskaper er de mest lønnsomme i verden. Amerikanske aksjer støttes også av at rentene har falt, og det prises nå inn tre rentekutt fra Fed i løpet av året. Aksjemarkedet i Europa og i fremvoksende økonomier har i stor grad gått klar av børsuroen. Med geopolitisk usikkerhet som bakteppe ser vi fortsatt sterke langsiktige trender innen teknologi, industri og defensive sektorer.