“Trumpflation” og stigende renter
07.11.2024
Globale aksjer nådde nye all-time high-nivåer i oktober, drevet av positive vekstutsikter og forventinger om ekspansiv finanspolitikk.
For oktober sett under ett falt amerikanske S&P 500 med 0,9 prosent målt i USD, europeiske Stoxx 600 endte ned 3,2 prosent målt i EUR, og den nordiske VINX falt 2,7 prosent målt i NOK. Her hjemme steg Oslo Børs med 1,1 prosent (OSEBX).
Nytt hopp i rentene
I oktober har amerikanske statsrenter steget kraftig, og renten på 10-årige statsobligasjoner er nå tilbake på nivåer fra før sommeren. Økningen på nesten 80 basispunkter siden midten av september, har reversert mye av rentefallet etter den amerikanske sentralbankens (FED) mykere tone før sommeren og deres doble rentekutt i august. Renteoppgangen har sammenfalt både med positive vekstutsikter og økt sannsynlighet for at Trump kan vinne presidentvalget og oppnå et "rødt sweep", der republikanerne får kontroll over begge kammer.
Trump-vind i markedene
Markedet ser mulig inflasjonspress fra økte tollsatser, samt mer ekspansiv finanspolitikk. Likevel har aksjemarkedet holdt seg relativt sterkt, drevet av forventninger om ytterligere skattekutt fra Trump. Skulle demokratene med Harris ta ledelsen og vinne valget, kan vi se en tilbakegang i renter og en mulig reversering av deler av oppgangen i aksjemarkedet. Selv om frykten for såkalt "trumpflation" har presset rentene oppover, har ikke inflasjonsforventningene økt nevneverdig. Konsensus for inflasjon i USA har faktisk gått noe ned på kort sikt.
Rentekutt i Europa?
I Eurosonen har renteforventingene holdt seg stabile, og det er fortsatt utsikter til rentekutt. Selv om politikken til Trump kan påvirke inflasjonen i Eurosonen, vil det neppe skje i samme grad som etter pandemien. I motsetning til USA, sliter både Kina og Eurosonen med begrenset vekst. For å bøte på dette har det nylig kommet signaler om stimulanser fra kinesiske myndigheter. Svak kinesisk etterspørsel gjenspeiles også i oljemarkedet. Oljeprisen har svingt mellom 70 og 80 dollar per fat seneste månedene, og selv økte spenninger i midtøsten har ikke vært nok til å løfte den ut av intervallet.
Veien videre
Oktober markerte starten på resultatsesongen, og det globale aksjemarkedet nådde nye all-time high-nivåer før en svak nedgang mot slutten av måneden. Til tross for renteoppgangen har markedene holdt seg sterke, delvis støttet av forventninger om potensielle skattekutt i USA. Selskapsinntjeningen holdes fortsatt oppe, og amerikanske vekstutsikter har vært støttet av positive datapunkt. Aksjemarkedet virker derfor som et fortsatt gunstig alternativ for langsiktig sparing.